Retinol, hialuron, C-vitamin: Aktív hatóanyagok a kozmetikumokban

Retinol, hialuron, C-vitamin: Aktív hatóanyagok a kozmetikumokban

Amit tudni érdemes róluk és amelyeket nem szabad kombinálni

C-vitamin, retinol, hialuronsav, stb.

Minden bőrtípusnak másra van szüksége, valamint egy speciális ápolást igényel. A megfelelő bőrápoláshoz tudnia kell, hogy melyek azok az aktív hatóanyagok, milyen hatásaik vannak és melyeket nem szabad érzékeny bőr esetén kombinálni.

Aktív hatóanyagok a kozmetikumokban és hatásaik

Az aktív hatóanyagok olyan összetevők, amelyek a kozmetikai termékekben optimális koncentrációban, vagy kissé túllépve azt, találhatóak meg, így biztosítva pozitív hatást a bőr számára. A tudományos ismeretek alapján ezek az aktív hatóanyagok hosszú távon segítenek a bőrproblémák javításában.

A C-vitamin és a származékai a kozmetikumokban megtalálható, legfontosabb aktív hatóanyagok közé tartoznak. Ezek például az a A-vitamin és a származékai (retinol), az E-vitamin, a szkvalán, a niacinamid, a hialuronsav, az azelainsav, a szalicilsav és a glikolsav. Antioxidatív hatásúak, ezáltal védik a bőrt a szabad gyökökkel szemben, valamint egy erős Anti-Aging hatást biztosítanak. A hialuronsav és a szkvalán védelmet nyújtanak a nedvességvesztés ellen és javíthatják a bőr rugalmasságát.

»Fedezze fel az arcápoló szérumok széles választékát!

 • C-vitamin: Erős antioxidáns, amely véd a káros környezeti hatások ellen, sejtmegújító hatású, valamint a pigmentfoltok és az apró tisztátalanságok ellensúlyozásával egyenletesebbé teszi a bőrt.
 • A-vitamin/retinol: Kisimítja a finom ráncokat, antioxidatív hatású, finomítja az arcbőrt, támogatja a sejtmegújulást és serkenti a kollagéntermelést.
 • E-vitamin: Erős antioxidáns, amely védi a bőrt a szabad gyökökkel szemben, támogatja a védőgát regenerálódását, csökkenti az UV-sugárzás okozta károsodást és megakadályozza az idő előtti bőröregedést.
 • Szkvalán: Antioxidatív hatású, védi a bőrt a nedvességvesztés ellen, valamint rugalmassá és puhává teszi azt.
 • Niacinamid: A B3-vitamin származék véd a szabad gyökök ellen, ellensúlyozza a finom ráncokat, serkenti a lipidtermelést és a test saját kollagén- és elasztinképződését, valamint erősíti a bőr védőgátját.
 • Hialuronsav: Hidratálja a bőrt, javítja a rugalmasságát, valamint csökkentheti a ráncok mélységét és ellensúlyozza az idő előtti bőröregedést.
 • Azelainsav: Hatékony a tisztátalanságokkal szemben, eltávolítja az elhalt hámsejteket és antioxidatív hatású.
 • Gyümölcssav: Finomítja a pórusokat, csökkenti a pigmentfoltokat, hatékony a tisztátalanságokkal szemben és serkenti a sejtmegújulást.
 • Szalicilsav (más néven BHA): Támogatja a bőr felső rétegének természetes hámlását, serkenti a sejtmegújulást és a sejtregenerálódást, valamint hatékony a tisztátalanságokkal szemben.
 • Glikolsav (más néven AHA): Mélyebben hat, mint a szalicilsav, eltávolítja az elhalt hámsejteket és bőrfiatalító hatású.

A hatóanyagok ajánlott kombinációja tisztátalanság ellen: Különösen a C-vitamin és a savak - azelainsav, szalicilsav és glikolsav - nagyon hatékonyak tisztátalanság ellen, serkentik a sejtmegújulást és finomítják a bőrt. Pattanások és száraz bőr esetén a szalicil- és a hialuronsav egy tökéletes kombinációt alkot.

A ragyogó bőr eléréséhez javasoljuk a szkvalán és C-vitamin tartalmú kozmetikumok használatát.

Ezeket a hatóanyagokat ne kombinálja egymással

 • C-vitamin és AHA-sav

Az AHA-sav, C-vitaminnal kombinálva megváltoztathatja a termék pH-értékét, ezáltal csökkentve antioxidatív hatását. A C-vitamin tényleges hatása ebben az esetben nem tud teljes mértékben kibontakozni. Mivel mindkét hatóanyag hámlasztó hatású, így a kombináció száraz bőrterületeket okozhat, érzékeny bőrtípus esetén. A legjobb, ha a C-vitamint tartalmazó terméket reggelente (végezetül feltétlen használjon napvédőt), és a savtartalmú terméket esténként viszi fel.

 • Retinol és AHA- vagy BHA-sav

A retinol egy különösen alkalmas Anti-Aging összetevő, mivel serkenti a kollagéntermelést és támogatja a bőrmegújulást. Ha nagyon érzékeny a bőre, akkor a szalicilsavat vagy glikolsavat tartalmazó termékekkel kombinálva a retinolt nem szabad használni, mivel túlterhelheti és kiszáríthatja a bőrt. A kombináció azonban hasznos a normál és zsíros bőr számára.

 • AHA és BHA

Ez a két sav nem kombinálható egymással és alkalmazható érzékeny és nagyon száraz bőr számára. A glikolsav hámlasztó hatása, valamint a szalicilsav (BHA) mélytisztító hatása miatt a bőr túlzott kiszáradásához vezethet.