Adománygyűjtés a nemzetközi nőnap alkalmából

Adománygyűjtés a nemzetközi nőnap alkalmából

Menekülésre kényszerült nők

Menekült nők

El tudja képzelni, hogy el kell hagynia szülőföldjét a háború miatt, vagy azért, mert egy üldözött népcsoporthoz tartozik? Talán épp várandós, vagy már gyermekei vannak? Lesújtó hatással van ránk, amin a menekülő nők keresztülmennek, éppen ezért támogatjuk a március 8-i nemzetközi nőnapot alkalmából az UNHCR Women on the Run kezdeményezését.

Világszerte 82,4 millió ember kényszerül lakóhelyét elhagyni, többségük saját hazáján belül. Az említett szám felébe nők és fiatal lányok tartoznak. A jelenlegi ukrajnai helyzet egy példa arra, hogy a menekülés milyen gyorsan válhat egy bizonytalan helyzetből az utolsó lehetőséggé, még Európában is.

A kitelepítettek 68%-a mindössze öt országból származik: Szíriából, Venezuelából, Afganisztánból, Dél-Szudánból és Mianmarból. Valójában sok esetben a nők és a lányok a leginkább érintettek. 2021-ben Afganisztánban az országon belüli menekültek 80%-a nő és gyermek volt.

A menekültek 85%-át viszont az alacsony jövedelmű országok fogadják be. - Egy tény, amit az iparosodott országok sajnos nem szeretnek tudomásul venni.

Amikor életek forognak kockán és a gyermekek szebb jövőjére sincs esély, sok nőnek csak egy kiút van: menekülés egy másik országba vagy akár egy másik kontinensre. Sok történetet hallani Európáról, a "korlátlan lehetőségek földjéről", ahol adottak a jobb körülmények. Igen, talán könnyű lehet munkát találni és még a tanulás is lehetséges. Arról viszont senki sem beszél, hogy a valóság sokszor más és rengetegen olyan menekülttáborokban rekednek, mint Mória, munkavállalási engedély és kilátások nélkül. Sajnos sokak számára az Ígéret Földjére vezető út rabszolgasággal és szexuális kizsákmányolással végződik.

Senki sem dönt önként a menekülés mellett: az üldöztetés és/vagy fenyegetés emberek millióit kényszeríti arra, hogy elhagyják otthonukat és pénzt, időt és rengeteg energiát fektessenek be az új jövő kialakításába.

A menekülés feltételei bizonytalanok:

Szexuális erőszak, a védelem, higiéniai ellátás és az élelem hiánya.

A jelenlegi COVID-19 helyzet sajnos még tovább nehezíti a helyzetet.

Az elmúlt két évben tovább romlott a helyzet azok számára, akik már a világjárvány előtt a társadalom peremére kerültek, vagy veszélyben voltak. Például megnőtt a menekülő nők elleni erőszak, amely nem csak hazájukban éri őket fenyegetésként. Az alacsony bérek szektora és az informális munkaterületek gyakran teljesen összeomlottak a járvány következtében, így ennek következtében számos nő elvesztette megélhetését.

A koronavírus miatt sok országban a szegénység is növekszik. Ahol azonban növekszik a szegénység, ott a kényszerházasság, a gyermekmunka és az embercsempészet is fokozódik. Menekült lányok ezreinek kellett felhagynia világszerte az oktatással és helyette munkát vállalni.

Miért menekülnek a nők

A nők általában ugyanazok az okok miatt kényszerülnek menekülésre, mint a férfiak: politikai elkötelezettség, meggyőződés vagy egy meghatározott etnikai vagy társadalmi csoporthoz való tartozás. Vannak azonban további okok, amelyek nem egyformán érintik a férfiakat.

A menekülés nőkre jellemző okai közé tartozik például a szexuális kizsákmányolás, a női nemi szerv megcsonkítása, a kényszerházasság vagy a családon belüli erőszak.

A nők számára maga a menekülés is rendkívüli kockázatokat rejt. Sokan a gyerekeikkel utaznak. Sajnos a menstruációs higiéniai termékekhez, pelenkákhoz és egyebekhez való hozzáférés gyakran hatalmas problémát jelent. A várandós nők és a betegek nem férhetnek hozzá orvosi ellátáshoz.

A segélyszervezetek központi szerepet játszanak a témát érintően: például gondoskodnak arról, hogy a menekülés közben született gyermekek születési anyakönyvi kivonatot kapjanak. Az UNHCR azért is felelős, hogy a nők átadhassák állampolgárságukat, így gyermekeik nem válnak hontalanná. A szervezet emellett segítséget nyújt menekültügyi eljárások során, hogy megfelelően figyelembe vegyék a nők sajátos szükségleteit.

Mindezen akadályok ellenére a nők és fiatal lányok hihetetlen rugalmasságot, találékonyságot és bátorságot mutatnak az említett problémák megoldásában. Sok esetben ők azok, akik megtalálják az erőt, hogy ne csak saját, hanem családjuk életét is újjáépítsék.

Az UNHCR programjaiban kifejezetten a nők szükségleteivel foglalkozik. Ez magában foglalja a biztonságos menedékhelyek és külön higiéniai létesítmények biztosítását. Ezenkívül az UNHCR programokat szervez, hogy segítse a nőket és a lányokat vezetői készségek fejlesztésében, az oktatás akadályainak leküzdésében és további lehetőségeik kihasználásában.

Mi az UNHCR mellett állunk és szeretnénk kulcsfontosságú tevékenységüket támogatni. Segítsen Ön is:

Segítsen Ön is a Nemzetközi Nőnap alkalmából. Március 8.-10. között minden egyes rendeléssel 1 euróval támogatja az UNHCR menekült nőknek szánt programjait.

Alternatívaként az UNHCR hivatalos adományozási fiókját is igénybe veheti, ha a közvetlenül adományozás mellett dönt:

Az UNHCR bankszámlaszáma a Bank Austria bankintézetnél: 0958 3600 300, BLZ 12000

IBAN: AT 3911 0000 95836 00300

BIC: BKAUATWW

Hivatkozás: "Frauen auf der Flucht"